Kleio - Historiens muse
Nordea Bank. Reg. nr. 2266. Kontonr. 0712 980 141
Ny indsamling - beløb tirsdag den 15. september 2015 kr. 608.320
Fredag den 28. maj 2010
 
Støt indsamling til Bent Jensen
 

For 11 år siden opfordrede daværende formand for Venstre Anders Fogh Rasmussen i bogen Hvem holdt de med? til at gøre op med de kræfter, der under Den Kolde Krig gik Sovjetunionens og Warszawapagtens ærinde. Til et opgør med de mennesker, der ikke var i stand til at forstå, at der nu engang er forskel på ven og fjende.

Fogh understregede, at det hverken handlede om at hævne, straffe eller placere et juridisk ansvar for handlinger, der lå så langt tilbage. Det handlede om at erkende, hvad der var foregået, og lære af det. Velanskrevne historikere måtte afdække fortiden. Først når det hele - også det mindre behagelige - var trukket frem i lyset, kunne man for alvor skue fremad.

En af de velanskrevne historikere, der tilbød sin hjælp, var professor, dr. phil. Bent Jensen. I 2005 gik han i gang med et forskningsprojekt om de indre konflikter i Danmark under Den Kolde Krig, og i februar 2007 blev han ansat som leder af Center For Koldkrigsforskning (CFKF).

I foråret 2005 læste Bent Jensen for første gang en række autentiske, afklassificerede dokumenter fra 1980'erne hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvori journalist Jørgen Dragsdahl blev betegnet som KGB-agent.

Folketingets flertal har i anden sammenhæng udtrykt et klart ønske om, at forskerne kan offentliggøre delresultater af deres arbejde undervejs til deres endelige værk. Og det var helt i overensstemmelse med denne tankegang, at Bent Jensen den 14. januar 2007 offentliggjorde resultater af sin gennemgang af PET-dokumenterne, herunder at både den hemmelige sovjetiske tjeneste KGB og danske PET anså Dragsdahl for at være KGB-agent.

På den baggrund blev Bent Jensen sagsøgt for injurier og ærekrænkelse af Jørgen Dragsdahl ved retten i Svendborg. Og da retten ikke mener, Bent Jensen har bevist, at PETs daværende ledelse anså Dragsdahl for KGB-agent, har retten bebudet den hidtil hårdeste dom i danske injuriesager: 40.000 kr i bøde og 200.000 kr i erstatning til Dragsdahl.

Hvis dommen får lov til at stå ved magt, vil den skade og begrænse både historikernes og journalisters mulighed for at give et retvisende billede af, hvad Danmark var oppe imod under Den Kolde Krig.

Bent Jensen har meddelt, at han vil appellere sagen - og uanset hvad man mener om byretsdommen, bør Bent Jensen have endnu en chance for at fremlægge dokumentation og føre vidner til støtte for sin sag.

Det er dyrt at føre sag ved landsretten, og omkostningerne kan blive så store, at de kan blive svære at få betalt, uanset hvem der vinder i Landsretten.

Derfor vil vi stærkt opfordre alle til at støtte den indsamling til Bent Jensen, vi starter nu. Vi kan stå inde for, at pengene går til det gode formål. Hvis indsamlingen giver overskud, vil de overskydende midler gå til oplysning om Danmark under Den Kolde Krig.

Ethvert bidrag - stort som lille - er velkomment. Bidrag kan overføres til Nordea registreringsnummer 2266 kontonummer 0712 980 141 eller sendes i check til: Bent Jensen-Foreningen, c/o Peter la Cour, Alfred Christensensvej 13 A, 2850 Nærum. Husk indbetalernavn og adresse ved bankoverførsel.

På forhånd tak!

Clio
Bruger
 
Adgangskode
 
Ny bruger?